top of page

Retrospect

Eddie Niesten

Eddie Niesten (Maastricht - 1951) studeerde talen, communicatie, buitenlandse politiek en marketing aan de universiteiten van Antwerpen, Brussel en Hasselt. In de loop van zijn professionele leven werkte hij voor de drie “klassieke” zuilen in Vlaanderen. Hij verzorgde diverse uitgaven over België, Vlaanderen en hun geschiedenis, zowel hier als in Nederland.  Daarbij ook heel wat boeken met betrekking tot gastronomie en culinaire ontwikkelingen (o.a. “Goesting in Vlaanderen. Wat wij al eeuwenlang lekker vinden”, “Op de wijze van de chef” , “Tweemaal oorlog, driemaal honger”, “De Keuken van Ons Moeder” (medeauteur), “Vrouwen winnen de oorlog. De keuken van het thuisfront”). Ook verscheen van hem “De Culinaire Ziel van Nederland”. Over deze thema’s geeft hij lezingen en verzorgt hij bijdragen in de media.
Dat alles resulteerde in een vast “Centrum voor Eet- en Drinkcultuur”, onderdeel van “Het Huis van het Goeie Leven”. Met “Retrospect” verbreedt hij zijn zoektocht, zoals “1968 Van pure romantiek naar bittere woede” al aangaf.

LEZINGEN

Al enkele decennia bieden wij tal van lezingen aan rond culinaire thema’s maar ook meer algemene (historische) onderwerpen. De twee zijn trouwens nogal eens sterk verbonden want je kan de wereld perfect verkennen vanuit je eigen keuken…
 

Aanbod lezingen

Eddie Niesten Lezingen

WORKSHOPS

De voorbije jaren gingen we heel vaak in op nieuwe uitdagingen. Meer dan eens stonden we in de praktijk van de voedingssector, tot zelfs in een “eest” toe. We gaven “les” op markten over gezonde voeding van bij ons en probeerden mensen te overtuigen van de voordelen van de “korte keten”. We begeleidden kookworkshops allerhande, zelfs letterlijk in de  oorlogskeuken. Met leerkrachten en leerlingen ontdekten we in de praktijk de moeilijkheden om in donkere oorlogsdagen een “normaal” eetmaal te bereiden. Ook gaven we in gevangenissen actieve lezingen, waarbij gedetineerden over hun eigen “keuken van thuis” konden spreken, niet zelden een ontroerende ervaring. Kortom, we staan open voor alle suggesties om het woord bij de daad én omgekeerd te voegen!

005.tif

GEGIDSTE WANDELINGEN

Onze wandelingen in Aken, Antwerpen, Brussel, Luik en Maastricht nemen je mee naar de meest markante plekjes van deze steden. Maar het gaat zeker niet om de dagdagelijkse toeristische verhalen maar wel om het boeiende verleden én heden, met heel originele invalshoeken. Je kan zelfs al "in the mood" komen via een virtuele wandeling. En, geloof ons, je zal nooit meer door dezelfde stad wandelen!

 

Aanbod wandelingen 

DSCN0023.JPG

BOEKEN

Boeken schrijven is eigenlijk in gesprek gaan met je lezers. En dat blijven wij heel graag doen. In onze voorstelling vind je een greep uit alle publicaties tot nog toe. Algemene thema’s waarbij we dit ingewikkelde maar boeiende land o.m. aan Nederlanders proberen voor te stellen of waarin we terugkijken op een markante periode uit onze geschiedenis (“1968 voorbij”). Maar ook natuurlijk meer culinaire werken die kunnen putten uit een bijzonder rijke eigen bibliotheek, met duizenden titels die zich situeren tussen het einde van de 19de eeuw en nu. Niet zomaar “eten” natuurlijk maar ook de context ervan. Dit bewijst eens te meer onze laatste publicatie: “De Oorlogskeuken. Vrouwen aan het thuisfront”, waarin (eindelijk) hommage gebracht wordt aan de moeders die hun gezin door de moeilijke oorlogsjaren loodsten.   

1968 VOORBIJ-cover.jpg

Sfeerbeelden

Neem contact op

Heeft u vragen? Stuur me zeker een bericht via onderstaand formulier.
T. 0479 021728 (Eddie Niesten)

Bedankt voor je mail!

bottom of page