top of page

Wandelingen

Luik: onbekend en onbemind?

 

Met veel plezier stellen wij u vier wandelingen voor in deze (historisch) prachtige stad. Vlamingen hebben (soms terecht) heel wat reserves ten aanzien van Luik maar dreigen daardoor ook de kennismaking met een stukje België te missen dat meer dan de moeite waard is!

 

1-“Liège à la Carte”

Een culturele (en culinaire) verkenning van het historische centrum van Luik. Start en einde in het Station Sint Lambertus (Saint Lambert). Met tal van verhalen van vroeger en nu die ons de “vurige stede” beter doen begrijpen en waarin de beroemde en beruchte Prins-Bisschoppen vaak een grote rol spelen. En tegelijk de boeiende achtergrond voor de geschiedenis van een stukje Vlaanderen (Limburg)… 

 

2-“Een station en museum in een historische omgeving”

Deze wandeling verkent het opvallende Guilleminsstation en een van de nieuwste parels van het Luikse museumaanbod, het Boveriemuseum. Daarbij ontdekken wij een deel van de Wereldtentoonstelling van 1905 die Luik internationaal in de picture zette!

   

3-“Het rebelse Luik”

Hoeft gezegd dat de Luikenaars bekend staan om hun rebels en vurig karakter? “La cité ardente”(“de vurige stede”), is de bijnaam die de echte Luikenaars met fierheid koesteren. En die zij, als het “nodig” is, met overgave nog een keertje etaleren. Hoe diep die vrijheidsdrang wel zit, illustreert de buurt “Outremeuse” meer dan eens per jaar. Het is ook de buurt waar de beroemde zoon, Georges Simenon, opgroeide. Volgens ingewijden is dit “het echte Luik”!

 

4-“Faire le Carré”

De “Carré” is eigenlijk het winkelhart van Luik, met tal van (exclusieve) winkels. Je vindt hier zeker wat je zoekt! Maar eerst verkennen wij een halve dag de historische kant van dit stadsdeel. Kortom, een leuke formule om tegelijk te “leren” en te shoppen!

 

5-“De Vurige Stede” – Luik Virtueel

 

 

                                

Maastricht, de meest “Belgische” stad van Nederland

 

Maastricht is, zoals bekend, een heel veelzijdige stad. De voorbije jaren een echte trekpleister, vandaar ook een aantal mogelijkheden die de diverse facetten van de stad alle eer aandoen. Combinaties van deze drie wandelingen zijn bovendien altijd mogelijk!

 

1-“Maastricht ongewoon en eigenzinnig”

Een cultuurhistorische wandeling door Maastricht, waarin het ongewone en eigenzinnige van de stad een centrale rol spelen. Op een relatief kleine oppervlakte biedt de stad alles: geschiedenis, architecturale pareltjes, een modern en heel vitaal leven. Wij proeven van de befaamde Maastrichtse horeca in heel speciale gelegenheden. Desgevallend te combineren met shopping, met een gedeeltelijke verkenning.  Kan als dagarrangement geboekt worden.

 

2-“Een vrouwenwandeling door Maastricht”

(desgevallend ook voor “verlichte” mannen)

Maastricht ontdekken met de vrouw als uitgangspunt. Bijna twintig eeuwen geschiedenis waarin vrouwen een toonaangevende rol gespeeld hebben en nog spelen. Kan als volledig dagarrangement of als (deel)dagprogramma georganiseerd worden.

 

3-“Wyck”

De rechteroever van de Maas is niet echt bekend bij de modale bezoeker of shopper, tenzij je natuurlijk met de trein komt. Het station van Maastricht bevindt zich namelijk in dit stadsdeel. Historisch wijkt het af van de andere kant van de stad en dat zie je ook. Maar uitgerekend hier is er de voorbije decennia sprake van een gevoelige uitbreiding van de stedelijke activiteiten, zeker na de ondertekening hier van het Verdrag van Maastricht (1992).

 

4-“De twaalf zachte g’s van Maastricht” – virtueel

 

5-“Maastricht romantisch en artistiek”

Een dubbele verkenning van wat Maastricht visueel te bieden heeft maar ook artistiek met Mestreechse cultuur in lied en tekst!

Aken, de stad en regio van Karel de Grote

 

De derde grote stad van deze Euregio mag natuurlijk niet ontbreken, daarvoor deze twee wandelingen. Historisch bovendien sterk verbonden met Belgische delen van deze streek dankzij de figuur van Karel de Grote. Aken is een bloeiende en heel gezellige (winkel)stad geworden waar je, niet zomaar, heel veel Nederlands en Frans hoort spreken. Officiële meldingen worden trouwens ook vaak in het Nederlands gedaan!

 

1-“Aken voor beginners”

De verkenning van het Akense centrum, waar recente en minder recente geschiedenis nog heel zichtbaar aanwezig zijn. Het centrale stadsdeel had in de voorbije oorlog heel wat te lijden van luchtbombardementen. Gelukkig werd niet alles verwoest en werd er zelfs een en ander met respect voor het verleden opgebouwd. Een schitterende mix dus van (heel) oud en nieuw, gekruid met de nodige verhalen. En tegelijk zetten wij de shoppers op het goede pad om in de namiddag de (luxueuze) winkels van deze Domstad te verkennen…

 

2-“Drielandentocht met Amerikaanse historie” (op weg naar Aken)

België, Nederland en Duitsland zorgen onder meer in Vaals voor een “drielandenpunt”. Als je vanuit Maastricht de “oude weg” naar Aken neemt, kom je in een heel mooi heuvelgebied dat aansluit bij de Voerstreek. Tal van bezienswaardigheden duiken op, te midden van heerlijk natuurschoon. Maar eerst bezoeken wij eerbiedig het grote Amerikaanse militaire kerkhof van Margraten. De rest van de reis wordt in samenspraak ingevuld. Er valt nu eenmaal zoveel te zien en Aken is snel vlakbij! 

 

 

 

 

Antwerpen en Brussel

 

1-“Antwerpen Zoete”

Een zoete kennismaking met Antwerpen, niet alleen van oudsher de “koekenstad” maar al veel langer hét centrum van het zoete leven in dit land!

 

2-“Antwerpen in de sixties”

Met de ogen van nostalgische zielen bekijken we de Scheldestad, zoals ze uit de heropbouw gekomen was en aan de vooravond stond van de “revolutie” die ook de Metropool grondig en voor sommigen onherkenbaar zou hertekenen.

 

3-“Antwerpen, een schone en kunstige wandeling” (Zuid)

De symbiose van een buurt die veel vertelt over onze vaderlandse geschiedenis maar tegelijk ook uitgegroeid is tot een jong en trendy stadskwartier!

 

4.-“Antwerpen – basics”

Wat je zeker ooit moet gezien hebben in de Metropool. Straten, monumenten en merkwaardige gebouwen die geschiedenis uitstralen.

 

5-“Brussel voor beginners”

Wij maken kennis met het (uitgebreide) centrum van de hoofdstad en bekijken alvast de absolute toppers. Maar daartussen zijn er ook heel wat verborgen parels die wij heel graag meenemen! 

 

 

 

Ook  bij “ons”(in Zuid-Limburg en omliggende)!

 

1-“Niets aan te geven – De Smokkelroute”

Helemaal in de sfeer van de “grote dagen” van de smokkel tussen België en Nederland. In het mooie kader van een van de mooiste dorpen van België, met kleine en grote smokkelaars, moeilijke en gemakkelijke douaniers, met zelfs een “ex-smokkeleir” als gids…

 

2-“Mergel, vuursteen, champignons, bier en rijstevlaai”

Al eeuwenlang spelen mergel en vuursteen een belangrijke rol in het leven van de mensen in Zuid-Oost-Limburg. Huizen, kastelen en zelfs versterkte wallen getuigen daar nog van. Een schitterende kennismaking met het mooie Kanne en de voormalige site van de ENCI-groeve aan de andere kant van de heuvel. Een verrassend natuurparadijs, nu de ontginning van mergel en vuursteen tot een einde gekomen is. En wij genieten van een overheerlijke champignonsbereiding met overeenstemmend bier. Voor de liefhebbers is er nog rijstevlaai! 

 

3-“Kanon en Canotier”

In de streek die als eerste te maken kreeg met de Tweede Wereldoorlog is het militaire verhaal nog prominent aanwezig. Maar het dagdagelijkse leven en eten voor de burger in oorlogstijd eisen ook hun aandeel. Om de oorlogsgeschiedenis compleet, voelbaar en zelfs proefbaar te maken.

 

In voorbereiding: “Les Macrales” (de lokale heksen)

 

Tarief gegidste wandelingen:

10 euro/deelnemer voor 2 dagdelen, minimum 150 euro

7,50 euro/deelnemer voor 1 dagdeel, minimum 100 euro

                                                   

Verdere informatie:

Eddie Niesten

0479/021728

014/295594

eddieniesten@hotmail.com

Aken, de stad en regio van Karel de Grote

Onze geboorteregio…

Meer info

eddieniesten@hotmail.com – 0479 021728

Alle wandelingen worden aangepast aan
(de wensen van) de groep, na onderlinge afspraak! Combinaties zijn desgevallend mogelijk, zelfs meerdaagse arrangementen…

Balades accompagnées en français!

Guided walks in English!

bottom of page